^Πίσω επάνω

logo

Example

 

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 2001 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Μητέρα του ήταν η Γεσθημανή (Χατζίδαινα) που καταγόταν από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του Χαράλαμπος καταγόταν από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου. Χτίστης στο επάγγελμα ήταν στα χρόνια της κατοχής ενεργός στην Εθνική Αντίσταση, οργανώθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ και δούλεψε για την Επιμελητεία του Αντάρτη (ΕΤΑ). Στα χρόνια του εμφυλίου δολοφονήθηκε από παρακρατικούς αντικομμουνιστές. Ο έφηβος Καζαντζίδης (13 ετων) αναγκάζεται να κάνει πολλές δουλειές για να βγάλει το μεροκάματο . Δουλεύει σε εργοστάσια, υφαντουργεία, πουλάει τσιγάρα και νερό με σταμνα, καστανα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.κοιμοταν στης σχαρες της ομονοιας για να σηκωθη πρωι πρωι να δουλεψει, Άσχημη εμπειρία για τον Καζαντζίδη η στρατιωτική του θητεία στο Διόνυσο Αττικής. Κατά τη στρατιωτική του θητεία ορίστηκε υπεύθυνος σε τάγμα μουλαράδων και εκεί μια κλωτσιά στα γεννητικά του όργανα, του στέρησε τη δυνατότητα τεκνοποίησης.

Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς, του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.

Στα 1952, ο Καζαντζίδης κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα. Το τραγούδι αυτό έφερε τον τίτλο "Για μπάνιο πάω". Ήταν ένα τραγούδι γραμμένο για τον καύσωνα που επικρατούσε εκείνο το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα. Ο δίσκος δεν πούλησε γιατί μιμήθηκε τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη και η καριέρα του Στέλιου Καζαντζίδη θα έσβηνε πριν καλά καλά αρχίσει. Αυτός που αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της φωνής του Καζαντζίδη ήταν ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου. Το τραγούδι του Οι βαλίτσες γίνεται μεγάλη επιτυχία και το φαινόμενο Καζαντζίδης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Τον Οκτώβρη του 1965, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα και Μανώλης Αγγελόπουλος προετοιμάζουν συναυλίες, που τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού λίγους μήνες αργότερα ο Καζαντζίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα. Αιτία είναι η αποστροφή του για την κατάσταση που επικρατούσε στα νυχτερινά κέντρα. Χαρακτηριστικά η Μαρινέλλα αναφέρει πως μόνο στο μαγαζί που ο Καζαντζίδης δούλευε απαγορευόταν (από τον ίδιο φυσικά) οι τραγουδίστριες να κάθονται στα τραπέζια των εύρωστων οικονομικά πελατών.

O Καζαντζίδης, ξεπέρασε την έννοια του όρου «Λαϊκός τραγουδιστής». Από το 1987 μέχρι σήμερα συνέχισε να ερμηνεύει αυτά που πίστευε ότι εκφράζουν αυτόν και αυτούς που τον αγαπούν. Δεν πρόδωσε ποτέ το ρεπερτόριο του, την κοινωνική θεματολογία του, δεν σταμάτησε να τραγουδά τον ανθρώπινο πόνο, τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις μικρές χαρές της ζωής. «Όταν ο Στέλιος τραγουδάει αγάλλεται η ψυχή του λαού με την ουράνια φωνή του», είχε πει γι' αυτόν ο Διονύσης Σαββόπουλος. Η θεϊκή φωνή του ξεπερνούσε τα στενά όρια της Ελλάδας και γνώρισε την αναγνώριση και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κλασικός τραγουδιστής Φρανκ Σινάτρα έπαιρνε το αεροπλάνο από την Αμερική και ερχόταν στην Ελλάδα για να τον ακούσει.[εκκρεμεί παραπομπή] Η αποχώρηση του Καζαντζίδη από το πάλκο, «...αποτελεί την πιο δραματική μορφή σιωπηλής διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα αμείλικτο σύστημα διαπλοκής από νεόπλουτους θαμώνες, αφεντικά της δισκογραφίας και μπράβους της νύχτας...».

Μετά την μεταπολίτευση κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Στην Ανατολή», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Περιελάμβανε σπουδαία τραγούδια, όπως τα: «Άπονες Εξουσίες», «Και δεν μίλησε κανείς», «Στην Ανατολή», που όμως δεν ακούστηκαν όσο θα έπρεπε. Το 1975 ήρθε το «Υπάρχω», σε συνεργασία με τους Νικολόπουλο και Πυθαγόρα και το Γιώργο Νταλάρα να σιγοντάρει. Μια Ελλάδα ολόκληρη τραγούδησε μαζί του. Στην πιο μεστή και δυνατή δισκογραφική στιγμή της καριέρας του ο Καζαντζίδης αποσύρεται και από τις ηχογραφήσεις. Η κόντρα του με τη Μίνως, έγινε... εθνικό ζήτημα. Θα επανέλθει 12 χρόνια αργότερα, το 1987, με ειδική νομοθετική ρύθμιση (!). Ο επόμενος δίσκος -στην «ΜΙΝΟΣ»- με τίτλο «Στον δρόμο της Επιστροφής», ξεπερνά σε πωλήσεις -μόνο στην ελληνική αγορά- τις 400.000 χιλιάδες[εκκρεμεί παραπομπή]

Μεγάλη αδυναμία του Καζαντζίδη αποτελούσαν η θάλασσα και το ψάρεμα, κάτι που το απολάμβανε κατά την διαμονή του στον Άγιο Κωνσταντίνο. Τεράστια αδυναμία όμως είχε και στη μητέρα του, την κυρία Γεσθημανή, η οποία είχε σαν τελευταία επιθυμία της να βάλει ο Στέλιος τη φωτογραφία της στο δίσκο του. Η επιθυμία της εκπληρώθηκε και ο δίσκος «Ελεύθερος» αφιερώθηκε σε εκείνη. «Μάνα, η πιο αληθινή αγάπη. Η μάνα δεν αλλάζεται με τίποτα, ούτε με όλα τα πλούτη του κόσμου», είχε πει..αντίτυπα.

Ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα και τον ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου φτάνουν στη Γερμανία για συναυλίες. Η υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι ομογενείς είναι συγκινητική. Μαζί τους ο νεαρός -τότε- δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος. Την ίδια εποχή ο Καζαντζίδης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης (μουσική και στίχους αντίστοιχα) δημιούργησαν τον ύμνο της ΑΕΚ που ερμήνευσε ο Παπαϊωάννου: "Νικήστε, νικήστε".

Είχε προηγηθεί στα 1959 δικαστική διαμάχη του Καζαντζίδη με την δισκογραφική εταιρεία COLUMBIA, με αφορμή τις μεγάλου μεγέθους πωλήσεις του τραγουδιού "Μαντουμπάλα", πωλήσεις ρεκόρ, που την εποχή εκείνη άγγιξαν τις 100.000. Στην άλλη όψη του ίδιου δίσκου περιλαμβάνεται το "Δυο πόρτες έχει η ζωή", σε μουσική του ίδιου του Καζαντζίδη και στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Παρά τις χωρίς προηγούμενο πωλήσεις και τη στιγμή που η εταιρεία έβγαζε εκατομμύρια από το συγκεκριμένο δισκάκι, ο ίδιος ο τραγουδιστής πήρε λιγότερες από 1000 δραχμές. Αυτό συνέβη καθώς οι τραγουδιστές τότε πληρώνονταν ένα εφάπαξ ποσό για τον κάθε δίσκο και δεν λάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις. Στον Καζαντζίδη χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού πρώτος αυτός διεκδίκησε για τον κλάδο του ποσοστά και η προσπάθειά του είχε θετικό αποτέλεσμα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στα 1969 αποφασίζει να αποσυρθεί για περίπου δύο χρόνια από τη δισκογραφία. Τότε είναι που κάνει και την προσπάθεια να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, την "STANDAR" αλλά τα κατεστημένα συμφέροντα και η λογοκρισία στα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν τον αφήνουν. Την ίδια μοίρα είχαν και οι όποιες άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η εκτροφή βατράχων, το ούζο "Υπάρχω" που κυκλοφόρησε αργότερα κτλ.

Στα τέλη του 1975 έρχεται ο δίσκος "Υπάρχω". Χρήστος Νικολόπουλος και Πυθαγόρας υπογράφουν την αποχώρηση του Στέλιου από τη δισκογραφία για δώδεκα χρόνια.. Το 1988 απεβίωσε η μητέρα του, Γεσθημανή. Ακολουθεί ο δίσκος "Ελεύθερος" στην Polygram. Οι δίσκοι του γίνονται χρυσοί και πλατινένιοι κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων.

Το 1982 παντρεύτηκε με τη Βάσω Κατσαβού.[2][3] Τελευταίο τραγούδι που ερμηνεύει, λίγους μήνες πριν εισαχθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, είναι το "Έρχονται χρόνια δύσκολα" και τον δίσκο αυτό, που ήταν και το κύκνειο άσμα του καλλιτέχνη, τον προλογίζει απευθύνοντας χαιρετισμό στους θαυμαστές του. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η ταφή του έγινε στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, πλάι στον τάφο της μητέρας του Γεσθημανής, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, από χιλιάδες θαυμαστές.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τραγούδησε δημιουργίες μεγάλων συνθετών (Μάνος Χατζιδάκις, Άκης Πάνου, Γιάννης Παλαιολόγου, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Θοδωρής Δερβενιώτης, Νάκης Πετρίδης, Χρήστος Λεοντής, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζαμπέτας κ.α.) και στιχουργών (Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Σώτια Τσώτου, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευάγγελος Ατραΐδης, Βάντα Κουτσοκώστα, Νίκος Λούκας, Λευτέρης Χαψιάδης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης κ.α.)

 

Δισκογραφία

    1955 - Στέλιος Καζαντζίδης
    1959 - Ο Ένας
    1965 - Τραγουδήστε μαζί μου
    1965 - Καταχνιά
    1967 - Αναπολώντας
    1968 - Καζαντζίδης - Μαρινέλλα
    1969 - Νυχτερίδες κι αράχνες
    1970 - Ένα γράμμα
    1970 - Η στεναχώρια μου
    1971 - Στέλιος Καζαντζίδης Νο3
    1971 - Στιγμές
    1972 - Ο Γυρισμός
    1972 - Στέλιος Καζαντζίδης Νο4
    1973 - Γυάλινος κόσμος
    1973 - Το δρoμολόι της ζωής
    1974 - Καζαντζίδης - Γκρέυ - Πάνου
    1974 - Η ζωή μου όλη
    1974 - Στην Ανατολή
    1975 - Στέλιος Καζαντζίδης Νο5
    1975 - Τα Ρεμπέτικα
    1975 - Υπάρχω
    1976 - Στέλιος Καζαντζίδης Νο6
    1977 - Σε Δημοτικά τραγούδια
    1977 - Καινούριοι κόσμοι
    1977 - Στέλιος Καζαντζίδης Νο7
    1977 - Στέλιος Καζαντζίδης Νο8
    1978 - 14 Χρυσές Επιτυχίες Νο2
    1978 - Τραγουδάει Κώστα Βίρβο
    1978 - Μοναξιά μου
    1980 - Τραγουδά Πυθαγόρα
    1981 - Τα τραγούδια της Ανατολής
    1981 - Τραγούδια 1951-1963
    1981 - Τραγούδια 1961-1963
    1982 - Τραγουδά Μπάμπη Μπακάλη
    1982 - 15 Μεγάλες Επιτυχίες
    1984 - Τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη
    1985 - Ανέκδοτα τραγούδια απ΄ τις 33 στροφές
    1985 - Μία Γυναίκα έφυγε
    1985 - Για πάντα 1952-1963 Νο2
    1987 - Ο δρόμος της επιστροφής
    1987 - Λαϊκοί Βάρδοι
    1987 - Καζαντζίδης-Μπιθικώτσης-Μαζί
    1988 - Τα τραγούδια της ζωής μου 7 Cd
    1988 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του No1
    1988 - Τώρα
    1988 - Ελεύθερος
    1988 - Τραγούδια από 45 & 78 στροφές 2 Cd
    1989 - Ότι δεν είπα
    1991 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του 2 Cd
    1991 - Τα Τραγούδια Της Αμερικής (Καζαντζίδης - Μαρινέλλα)
    1991 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του No2
    1992 - Βραδιάζει
    1992 - Αυτή είναι η ζωή μου 2 Cd
    1993 - Τα αηδόνια του Πόντου
    1993 - Οι πρώτες Αυθεντικές εκτελέσεις
    1993 - Ανέκδοτα τραγούδια από τις 33 στροφές No3
    1993 - Ένα γλέντι με το Στελάρα 1
    1993 - Ένα γλέντι με το Στελάρα 2
    1993 - Η Ελλάδα του Στέλιου και του Στράτου
    1993 - Συναπάντεμαν
    1993 - Τα τσιφτετέλια του Στέλιου και του Μανώλη
    1994 - Τα πορτραίτα Της Μίνως ΕΜΙ 4
    1994 - Και που Θεός
    1994 - Δισκογραφία Τσιτσάνη Νο10
    1995 - Οι Μεγάλες Επιτυχίες (Καζαντζίδης - Μαρινέλλα)
    1995 - Τα Βιώματα μου
    1996 - Μέσα από τις 45 στροφές
    1996 - Τραγούδια Από τις 45 Στροφές
    1996 - Αλλοτινές μου Εποχές
    1996 - Αφιέρωμα
    1996 - Εξ Ανατολών το μέλος
    1996 - Μεγάλες Επιτυχίες 2 Cd
    1997 - Τραγούδια Από τις 45 Στροφές No2
    1997 - Πατρίδα`μ αραεύω σε
    1997 - 12 Ερωτικές στιγμές
    1998 - Τα Ζεϊμπέκικα του Στέλιου
    1999 - Τραγουδώ
    2000 - Τραγούδια Από τις 45 Στροφές No 3
    2000 - Η Φωνή του όλη
    2000 - Όταν η φωνή φτάνει το θρύλο
    2000 - Έρχονται χρόνια δύσκολα
    2000 - Ποντιακά

Συλλογές που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του

    2001 - Μεγάλοι ερμηνευτές 5 Cd
    2001 - Υπάρχω για Εσάς
    2002 - Τα Καλύτερα 2 Cd
    2002 - Τραγουδά Μανώλη Χιώτη
    2002 - Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ
    2003 - Αυτή η νύχτα μένει
    2003 - Για πάντα κοντά μας 4 Cd
    2003 - Μεγάλα τραγούδια
    2003 - Ερμηνεύει Βασίλη Τσιτσάνη
    2003 - Απ΄ έξω απ΄ τις φυλακές
    2003 - Έχασα τον άνθρωπο μου
    2003 - Όπως Ραγίζει Το Γυαλί
    2003 - Πάρε φωτιά και κάψε με
    2003 - Τα τραγούδια της Μάνας
    2003 - Τα πικραμένα χείλη μου
    2004 - Πάω στην Αυστραλία
    2004 - Η Χαριστική βολή
    2004 - Τα πιο ωραία χρόνια μου
    2005 - Αυτή η νύχτα μένει 40 Μεγάλες Επιτυχίες 2 Cd
    2005 - Χίλιες Νύχτες όμορφες
    2005 - Σε τραγούδια της Ευτυχίας
    2008 - Υπάρχω [Τα 72 καλυτερα τραγουδια]

.

Support Joomla!
Copyrigcht © 2019 RADIOMETANASTHS - Music Passion